top of page
  • Foto van schrijverAdmin

Hoe zit het nu met die drones en privacy?


Veel mensen stellen ons de vraag: hoe zit het nu eigenlijk met die drones? Mag je daar overal mee vliegen?

Als eerste antwoorden we dan steeds dat wij bij Frame 24 allemaal onze dronelicentie hebben en dus officieel mogen vliegen, maar we moeten ons uiteraard aan de regels en wetten houden.


Je mag met de drone vliegen, je mag daarmee ook boven de grond van andere mensen komen op voorwaarde dat je minstens 12 meter boven de grond blijft en de privacy van de mensen niet schendt. Dat wil concreet zeggen dat je hun foto niet herkenbaar online mag plaatsen. Herkenbaar is een ruim begrip, maar we houden er steeds rekening mee dat sommige mensen het gewoon niet fijn vinden dat er een drone boven hun tuin hangt.


Wanneer we merken dat de buren thuis zijn en buiten zitten, gaan wij ook steeds op voorhand even de mensen aanspreken en uitleggen wat we gaan doen. We vertellen dat we in opdracht van een makelaarskantoor luchtbeelden gaan maken van de woning die te koop komt, dat we daarvoor even boven hun grond moeten gaan hangen maar dat we zeker niet de bedoeling hebben om hen in beeld te brengen. De meeste mensen reageren hier heel vriendelijk en positief op. We spreken dan meestal af dat we even aan de deur aanbellen voor we opstijgen en dat we terug aanbellen als we geland zijn, zo hebben ze de mogelijkheid om even binnen (en uit beeld) te blijven.


Soms vragen de buren of ze hun terras moeten opruimen, of we hun veranda kunnen blurren, of we de rommel niet teveel in beeld kunnen brengen. Soms reageren ze ook heel negatief en dreigen ze met vanalle acties. We leggen dan vriendelijk uit wat we gaan doen en dat we daar alle recht toe hebben, we nodigen hen dan ook steeds uit om tijdens de vlucht even mee te komen kijken op het scherm zodat ze gerust zijn. En dat laatste is meestal de magic trick ;)


Samengevat: wij mogen met onze drones vliegen, we zijn steeds bereid om te luisteren naar de buren hun wensen en we houden daar zoveel mogelijk rekening mee. Dreigen om de politie te bellen, de drone uit de lucht te schieten en zoveel meer, dat werkt niet echt.


Happy flight iedereen!

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page